puszka.pl - pysznie!

Szarlotka z chleba razowego co odrobinę świeżości zatracił

Kuchnia polska


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

bochenek chleba razowego przesuszonego
2 kg jabłek
cukier z cynamonem pomieszany, w ilości wedle smaku
pół kostki przedniego bez dodatków oleju masła świeżego

Przygotowanie:

Suchy chleb razowy na tarce ucieram.
Jabłka obrane drobno siekam.
Naczynie do zapiekania suto masłem smaruję, na to sypię warstwę startego chleba, a na chleb kładę warstwę jabłek, posypuję cukrem zmieszanym z cynamonem. Na jabłka strugam parę wiórków masła.
Owe czynności powtarzam aż do wyczerpania chleba i jabłek.
Tak przygotowaną szarlotkę wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piekę około godziny.

Moim Najbliższym sercu, podaję szarlotkę z dzbanuszkiem słodkiej śmietanki.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: