Szarlotka z chleba razowego co odrobinę świeżości zatracił
Kuchnia polska
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 8 osób
bochenek chleba razowego przesuszonego
2 kg jabłek
cukier z cynamonem pomieszany, w ilości wedle smaku
pół kostki przedniego bez dodatków oleju masła świeżego
Przygotowanie:
Suchy chleb razowy na tarce ucieram.
Jabłka obrane drobno siekam.
Naczynie do zapiekania suto masłem smaruję, na to sypię warstwę startego chleba, a na chleb kładę warstwę jabłek, posypuję cukrem zmieszanym z cynamonem. Na jabłka strugam parę wiórków masła.
Owe czynności powtarzam aż do wyczerpania chleba i jabłek.
Tak przygotowaną szarlotkę wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piekę około godziny.
Moim Najbliższym sercu, podaję szarlotkę z dzbanuszkiem słodkiej śmietanki.