puszka.pl - pysznie!

Sernik z brzoskwinią


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 8 osób

2 niezbyt pełne szklanki mąki - 30 dag
15 płaskich łyżek masła
14 czubatych łyżek cukru
50 dag chudego twarogu
2 jaja
puszka brzoskwiń
2 cukry waniliowe
torebka budyniu waniliowego
otarta skórka z cytryny
łyżka soku z cytryny
łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Do miski wsypuję mąkę, 8 łyżek cukru, torebkę cukru waniliowego i szybko zagniatam kruszonkę.

Pozostałe masło ucieram z resztą cukru i cukrem waniliowym na gładką masę.
Do masy dodaję jajka, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i mieszam z twarogiem przetartym przez sitko, oraz wsypuję budyń.
Wszystko dokładnie mieszam.

Tortownicę smaruję masłem i wykładam 3/4 kruszonki, dociskając mocno dłonią.
Na to kładę odsączone brzoskwinie, a na brzoskwinie masę serową, a na masę serową resztę rozdrobnionej kruszonki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piekę około godziny.

Wskazówki i uwagi:

Doskonale smakuje ubrany w czapeczki z bitej śmietany z kawą po staropolsku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: