1,5 kg ziemniaków
1 szklanka mleka
20 g drożdży
2 jajka
3-5 łyżek mąki
czubata łyżka masła
łyżeczka cukru
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ucieram na tarce, odcedzam wodę i zalewam ziemniaki 3/4 szklanki wrzącego mleka, mieszam.
Za chwilę - jak się trochę wystudzi - dodaję drożdże rozpuszczone w pozostałym lekko ciepłym mleku oraz żółtka, mąkę, stopione wystudzone masło, cukier i sól. Wszystko dokładnie mieszam, a na koniec dodaję ubitą pianę z białek i już mieszam, ale bardzo delikatnie.
Teraz należy nasze dzieło przenieść w ciepłe miejsce np. pod kaloryfer, przykryć ściereczką i czekać, aż ładnie podrośnie.
Pozostała ostatnia czynność, to nabieranie łyżką i kładzenie placuszków na rozgrzany olej.
Wskazówki i uwagi:
Jak się wyzłocą z obu stron, podajemy polane np. syropem owocowym, ale najlepsze moim zdaniem są ze śmietaną ubitą z cukrem.