puszka.pl - pysznie!

Mazurek, w którym główną rolę grają daktyle

A stary (znaczy się przepis) on niebywale, ma już ze 150 lat. A pyszny nie mniej i mocno zniewalający i relaksujący.
Kuchnia polska



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 8 osób

7 białek
szklanka cukru pudru
szczypta soli
25 dag daktyli pokrojonych w cienkie paseczki
25 dag posiekanych migdałów
25 dag startej gorzkiej czekolady
parę wafli

Przygotowanie:

Białka ubijam z solą, dodając po łyżce cukru pudru. Piana ma być tak sztywna, aby można ja kroić nożem. Teraz zmieniam w mikserze nakładkę i ucieram przez 10 minut.
Po tym czasie dodaję daktyle, migdały i czekoladę.
Lekko mieszam i wykładam na blachę wyłożoną waflami.
Masę kładę na grubość palca i wyrównuję nożem.
Wstawiam do piekarnika i suszę jak bezy.

Po wyjęciu z piekarnika schładzam i lukruję, a ponadto przybieramy listami czekoladowymi.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: