puszka.pl - pysznie!

Żur / kiszenie żuru

Kuchnia polska. Prosta bardzo rzecz, a tyle radości sprawia! A zupa z niego, hoho - to, co najlepsze z polskiej tradycji jedzeniowej.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1/3 szklanki mąki żytniej razowej
kawałek skórki razowego chleba
2 ząbki czosnku
2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody

Przygotowanie:

Czosnek obieram i kroję na kawałki dowolnej wielkości.

Mąkę wsypuję do szklanego słoja, zalewam wodą, mieszam dokładnie, dodaję czosnek, wkładam skórkę razowego chleba i czosnek.

Słój przykrywam gaza lub lekką ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 4-5 dni.

Żur jest ukiszony, kiedy ma charakterystyczny zapach... żuru i zdecydowanie kwaśny smak.

Jeśli podczas kiszenie na powierzchni żuru utworzy się kożuszek z pleśni, nie należy się nim przejmować, tylko przed robieniem zupy po prostu go usnąć. To pleśń nieszkodliwa, a nawet potrzebna - dzięki niej woda z mąką zamienia się w zakwas.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: