puszka.pl - pysznie!

Makaron smażony z jajkami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

0,5 kg makaronu
4-6 jajek
łyżka masła lub oliwy do smażenia
garść startego sera - może być suszony parmezan
sól
pieprz
odrobina słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie:

Makaron gotuję al dente w dużej ilości wody. Kiedy gotowy, odcedzam i chwilę trzymam na sitku, by dokładnie odciekł.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam makaron, smażę kilka minut. Dodaję surowe jajka, solę, pieprzę i mieszam niezbyt dokładnie. Całość posypuję serem i patelnię przykrywam. Zmniejszam ogień na najmniejszy i trzymam patelnię na ogniu aż ser się rozpuści.

Przed podaniem posypuję czerwoną papryką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: May 1, 2003
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: