puszka.pl - pysznie!

Bliny ziemniaczano-jabłkowe

Bliny z owocami to jest to, co tygrysy lubią najbardziej.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

5-6 ziemniaków średniej wielkości
pół szklanki startych jabłek
pół szklanki kefiru
łyżeczka cukru
20 g drożdży
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:

W garnuszku mieszam kefir z cukrem. Dodaję drożdże i lekko podgrzewając rozpuszczam je. Odstawiam w ciepłe miejsce, aby lekko podrosły.

Z ziemniakami bez czułości: najpierw je obieram, a potem ścieram na tarce z drobnym oczkami. Jabłka obieram i ścieram na tarce z małymi oczkami. Jabłka i ziemniaki mieszam z wyrośniętym rozczynem, dodaję soli i odstawiam to wszystko na godzinę w ciepłe miejsce.

Tak przygotowane ciasto nabieram łyżką i rzucam na rozgrzaną patelnię. Co do rzucania - no może nie z rozmachem, bo gorący tłuszcz porani nas, a placuszki się przykleją. Smażyć na rumiany kolor.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z kwaśną śmietaną, a łasuchy mogą pocukrzyć.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: