5-6 ziemniaków średniej wielkości
pół szklanki startych jabłek
pół szklanki kefiru
łyżeczka cukru
20 g drożdży
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnuszku mieszam kefir z cukrem. Dodaję drożdże i lekko podgrzewając rozpuszczam je. Odstawiam w ciepłe miejsce, aby lekko podrosły.
Z ziemniakami bez czułości: najpierw je obieram, a potem ścieram na tarce z drobnym oczkami. Jabłka obieram i ścieram na tarce z małymi oczkami. Jabłka i ziemniaki mieszam z wyrośniętym rozczynem, dodaję soli i odstawiam to wszystko na godzinę w ciepłe miejsce.
Tak przygotowane ciasto nabieram łyżką i rzucam na rozgrzaną patelnię. Co do rzucania - no może nie z rozmachem, bo gorący tłuszcz porani nas, a placuszki się przykleją. Smażyć na rumiany kolor.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z kwaśną śmietaną, a łasuchy mogą pocukrzyć.