puszka.pl - pysznie!

Bakłażany faszerowane ryżem

kuchnia grecka


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

bakłażany średniej wielkości
6 łyżek oliwy
garść posiekanej natki pietruszki

nadzienie:
2 szklani ugotowanego na pól twardo ryżu
4 pomidory średniej wielkości
2 cebule średniej wielkości
pół łyżeczki suszonego oregano
sól
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Najpierw goryczka: bakłażany kroję wzdłuż na połówki, solidnie posypuje solą z dwóch stron, odstawiam na 30 minut, po tym czasie papierowym ręcznikiem ścieram powstałe na nich krople soku.

Pomidory obieram ze skórki (nacinam lekko skórkę, wkładam do wrzątku na pół minuty), kroję na grube plastry, usuwam sok i pestki i siekam na drobne kawałki. Czosnek obieram, kroję na cienkie plastry.

Cebule obieram o kroje na drobną kostkę.

Na rozgrzanej oliwie smażę cebulę, cały czas mieszając, kiedy się zeszkli dodaję czosnek i smażę kilka chwil, dodaję pomidory i smażę, często znów mieszając, aż pomidory zmiękną - trwa to nie więcej niż 2 minuty.

Do patelni dodaję ryż, oregano, doprawiam solą i pieprzem i mieszam dokładnie. Teraz czas ponownie na bakłażany - wydrążam z nich miąższ (gęsto nakrawając warzywo małym nożem), zostawiając wewnętrzną warstwę o grubości 1,5 cm, tak by powstała "łódka".

Wydrążony miąższ podsmażam na gorącej oliwie do lekkiego zrumienienia, mieszam go z farszem.

Farszem nadziewa połówki bakłażanów, umieszczam w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Gotowe danie posypuje natką!
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: