puszka.pl - pysznie!

Bakłażany faszerowane grzybami leśnymi


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

4 bakłażany średniej wielkości
6 łyżek oliwy
garść posiekanej natki pietruszki

nadzienie:
pół kilograma albo jeszcze więcej grzybów leśnych lub pieczarek lub boczniaków
2 cebule średniej wielkości
4 łyżki oliwy
2 łyżki tartej bułki
garść startego, żółtego sera
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Najpierw goryczka: bakłażany kroję wzdłuż na połówki, solidnie posypuję solą z dwóch stron, odstawiam na 30 minut, po tym czasie papierowym ręcznikiem ścieram powstałe na nich krople soku.

W tym czasie przygotowuję grzyby: czyszczę je dokładnie (jeśli tego wymagają, myję szybko pod bieżącą wodą), obieram i kroję na cienkie plastry.

Cebule obieram i kroję na drobną kostkę.

Na rozgrzanej oliwie smażę cebulę, cały czas mieszając. Kiedy się zeszkli, dodaję grzyby i smażę do momentu, kiedy wyparuje cały powstały z nich sok. Doprawiam solą i pieprzem oraz dodaje tartą bułkę i natkę pietruszki.

Teraz czas ponownie na bakłażany - wydrążam z nich miąższ (gęsto nakrawając warzywo małym nożem), zostawiając wewnętrzną warstwę o grubości 1,5 cm, tak by powstała "łódka".

Wydrążony miąższ podsmażam na gorącej oliwie do lekkiego zrumienienia, mieszam go z grzybami.

Farszem nadziewam połówki bakłażanów, posypuję startym serem, umieszczam w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Gotowe danie posypuję natką!
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: