Bakłażan z sosem jogurtowym z delikatnym aromatem miętowym
Kuchnia grecka
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 6 osób
2 bakłażany średniej wielkości
2 łyżki mąki pszennej
pół szklanki oliwy
kilka ząbków czosnku
sos:
szklanka jogurtu naturalnego
jeden długi ogórek
2 duże ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
czarny, świeżo zmielony pieprz
sól
kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Najpierw goryczka: bakłażany kroję na plastry o grubości nie większej niż 2 cm, solidnie posypuje solą z dwóch stron, odstawiam na 30 minut, po tym czasie papierowym ręcznikiem ścieram powstałe na nich krople soku.
Plastry obtaczam w mące i smażę partiami na silnie rozgrzanej oliwie. Dla większego aromatu, do patelni podczas smażenie wrzucam ząbek czosnku - kiedy zaczyna się palić, wyjmuję go i wrzucam następny.
Przygotowanie sosu zaczynam od starcia na bardzo grubej tarce ogórków razem ze skórą [oczywiście umytych, z odkrojonymi końcami.
Ogórki wrzucam do miski i mocno solę - odstawiam na bok na jakieś dwadzieścia minut. W tym czasie ogórki puszczą sok, który odlewam.
Tak przygotowane ogórki wrzucam do jogurtu, dodaję wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną miętę, doprawiam do smaku solą [tu uważam, bo już ogórki były posolone] oraz pieprzem.
Usmażone, gorące bakłażany polewam częścią sosu, resztę zaś sosu stawiam na stole.