Delikatna to sałatka o bardzo oryginalnym smaku, mimo iż z banalnych składników.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
Sałatka: półtora długiego, zielonego górka
1 średniej wielkości por - sama biała część
kawałek zwartego twarogu - około 20 dag
kilka liści sałaty
garść niezbyt drobno posiekanego szczypiorku
Sos: 4 łyżki gęstej śmietany
sok z połowy cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Najpierw zabieram się za ogórka - myję go dokładnie i jeśli skóra nie za bardzo twarda, nie obieram i kroję w skośne, cienkie plastry, owe plastry solę i odstawiam na bok.
Pora myję jeszcze dokładniej niż ogórka i kroję na bardzo, ale to bardzo cieniutkie plasterki.
Twaróg kroję na kawałki 1 cm na 1 cm.
Sos przyrządzam poprzez dokładne wymieszanie jego wszystkich składników.
Teraz wcześniej przygotowane plastry ogórków delikatnie odciskam i odlewam powstały z nich sok, dodaję do nich pora i twaróg oraz sos i delikatnie mieszam tak, by twaróg się za bardzo nie porozwalał.
Na dużym talerzu układam liście sałaty i na nie wykładam wymieszane składniki i posypuję szczypiorkiem.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli nie lubicie dużo kalorii, do sałatki możecie użyć chudego twarogu i zamiast śmietany jogurt.