puszka.pl - pysznie!

Sałata kalarepkowo truskawkowa


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

dwie garście dużych, czerwonych truskawek
dwie średniej wielkości kalarepki
kilka liści sałaty
kilka liści melisy - niekoniecznie

sos:
5 łyżek jogurtu naturalnego
pół łyżeczki cukru
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Kalarepkę obieram, kroję na plastry, następnie zaś na cienkie słupki. Truskawki szybko myję i kroję na połówki.

Sos przygotowuję poprzez dokładne wymieszanie wszystkich jego składników.

Kalarepkę, truskawki i sos wrzucam do miski i bardzo delikatnie mieszam ze sobą - kilka połówek truskawek zostawiam do dekoracji.

Na dużym talerzu układam w śliczny sposób liście sałaty, na nią wkładam wymieszane z sosem składniki i dekoruję kilkoma połówkami truskawek. Na samej zaś górze układam kilka listków melisy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: May 1, 2003
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: