puszka.pl - pysznie!

Prawdziwki z grilla

Dopóki nie spróbowałem, nie wiedziałem, co to znaczy smak grzybów....Prościej już nie można - ale efekt godny największej lukullusowej uczty. Prostota smakuje najlepiej i najwykwintniej.To jest kwintesencja smaku grzybowego. Znaczy się niebo w gębie, lub co tam chcecie, po prostu ekstaza smakowa. Poezja smaku i aromatu....


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

prawdziwki [a rydze są lepsze, tyle tylko, ze to grzyby teraz szalenie rzadkie, niestety...]
grill
folia aluminiowa
oliwa
sól

Przygotowanie:

Przede wszystkim grill - węgiel musi się mocno żarzyć.

Po drugie kratka - na kratce umieszczam folię aluminiową [nie stosuję tacek, bo mają karbowanie uniemożliwiające smażenie takie, jakie jest tu potrzebne] i zawijam ją, tak by pokryć większa część kratki. Kiedy to zrobię, robię w folii dziurki widelcem - raczej częściej, niż rzadziej - powiedzmy, że dziurki po jednym uderzeniu widelcem są oddalone od siebie o kilka centymetrów.

Folię smaruję dokładnie oliwą.

Czas zabrać się za prawdziwki - kroję je na pionowe plasterki o grubości kilku milimetrów i.... to wszystko.

Kratkę umieszczam nad węglem - na najniższym poziomie i na folię kładę plasterki prawdziwków i delikatnie je solę.

Prawdziwki smażę z każdej strony 2-3 minuty, raz tylko odwracając - w zasadzie powinny być jeszcze surowe.

Teraz te plasterki kładę na kawałki bułki, lub bagietki i do... buzi.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: