Dymka z grilla
Idealne to danie na przystawkę, bowiem pieczenie nie zajmuje więcej niż kilka minut. Robię je zawsze na początku i podaję gościom, by mogli w spokoju poczekać na resztę potraw, a nie przełykać ślinę w oczekiwaniu, kiedy zapachy grillowanych potraw ich nosów dobiegają.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
pęczek dymki albo dwa albo trzy - generalnie jeden pęczek starcza na dwie osoby
oliwa
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz
Przygotowanie:
Przygotowanie dymki jest szalenie proste: odcinam cebulki oraz zielony szczypior z góry - tak by otrzymać kawałki dymki o długości około 15 cm, z czego co najmniej połowa jest jeszcze biała.
Kilka takich kawałków spinam wykałaczką w sposób fantazyjny, skrapiam obficie oliwą, solę i pieprzę. Dymkę grilluję kilka minut z każdej strony na niewielkim żarze - powinna być lekko upieczona, tak by zachował się wesoły kolor szczypioru.
Wskazówki i uwagi:
Do dymki nie pasuje nic bardziej od chleba razowego. A chleb ten razowy dla wykwintności można lekko np. twarożkiem czosnkowym posmarować.
Twoje zapiski: