puszka.pl - pysznie!

Dymka z grilla

Idealne to danie na przystawkę, bowiem pieczenie nie zajmuje więcej niż kilka minut. Robię je zawsze na początku i podaję gościom, by mogli w spokoju poczekać na resztę potraw, a nie przełykać ślinę w oczekiwaniu, kiedy zapachy grillowanych potraw ich nosów dobiegają.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

pęczek dymki albo dwa albo trzy - generalnie jeden pęczek starcza na dwie osoby
oliwa
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz

Przygotowanie:

Przygotowanie dymki jest szalenie proste: odcinam cebulki oraz zielony szczypior z góry - tak by otrzymać kawałki dymki o długości około 15 cm, z czego co najmniej połowa jest jeszcze biała.

Kilka takich kawałków spinam wykałaczką w sposób fantazyjny, skrapiam obficie oliwą, solę i pieprzę. Dymkę grilluję kilka minut z każdej strony na niewielkim żarze - powinna być lekko upieczona, tak by zachował się wesoły kolor szczypioru.

Wskazówki i uwagi:

Do dymki nie pasuje nic bardziej od chleba razowego. A chleb ten razowy dla wykwintności można lekko np. twarożkiem czosnkowym posmarować.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!

Twoje zapiski: