Wymyśliłem tę potrawę, bo znudził mi się suchy ryż jako dodatek do kotletów sojowych. Można zamiast ryżu poeksperymentować z jakąś kaszą lub makaronem.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
opakownie mrożonki warzywnej (włoszczyzna, mieszanka chińska itp)
100 gram brązowego ryżu (ponad pół szklanki)
2 łyżki oliwy z oliwek
curry
sos sojowy
Przygotowanie:
Gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu. Mrożonkę (może być wcześniej rozmrożona co przyspieszy przygotowanie) wrzucić na rozgrzaną oliwę (uwaga- oliwa z oliwek ma bardzo niską temp. palenia się i nie należy za długo jej podgrzewać bo zacznie dymić)i chwilę podsmażamy na średnim ogniu aż do uzyskania pożądanej miękkości. Przyprawiamy według upodobania sosem sojowym i curry i dorzucamy ugotowany ryż. Należy jeszcze potrzymać chwilę całość na patelni pod przykryciem co jakiś czas mieszając i następnie przełożyć na talerze.
Wskazówki i uwagi:
Wspaniały dodatek do kotletów sojowych lub wyśmienite samodzielne, choć nie pełnowartościowe danie.
Nadesłał(a) ~XgadzikX,
dnia: 2003-04-29 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.