puszka.pl - pysznie!

Flan karmelowy lub czekoladowy

Jeden z najbardziej smakowitych francuskich deserów przygotowywany na wiele sposobów, a najczęściej zapiekany w kąpieli wodnej.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 l mleka (proponuję pełnotłuste)
laska wanilii
6 jajek
100 g cukru
cukier na karmel lub ciemna czekolada

Przygotowanie:

Mleko podgrzać z laską wanilii i po zagotowaniu trzymać na gazie jeszcze przez kilka minut mieszając i uważając, by nie wykipiało. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Przygotować karmel wsypując na patelnię cukier i kilka kropel wody, zagotować nie mieszając. Zmniejszyć ogień, od czasu do czasu poruszać patelnią w jedną i drugą stronę, podgrzewać dopóki nie zrobi się jasnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia.

Przestudzone mleko wlać do masy jajecznej, dobrze wymieszać.
Karmel wlać do żaroodpornego naczynia, następnie przełożyć masę i piec w kąpieli wodnej przez 45 min. w temperaturze 150-180°C. Aby sprawdzić, czy flan się upiekł, należy zanurzyć w masę nóż - jeżeli po wyjęciu pozostanie suchy, deser jest gotowy. Flan podawać schłodzony.

Wskazówki i uwagi:

Aby uzyskać czekoladową wersję flanu, należy dosypać startej, najlepiej ciemnej czekolady do masy tuż przed wlaniem jej do żaroodpornego naczynia i zrezygnować z karmelu.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-04-29 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: http://www.desery.prv.pl/ (serwis już nie istnieje)

Twoje zapiski: