Flan karmelowy lub czekoladowy
Jeden z najbardziej smakowitych francuskich deserów przygotowywany na wiele sposobów, a najczęściej zapiekany w kąpieli wodnej.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
1 l mleka (proponuję pełnotłuste)
laska wanilii
6 jajek
100 g cukru
cukier na karmel lub ciemna czekolada
Przygotowanie:
Mleko podgrzać z laską wanilii i po zagotowaniu trzymać na gazie jeszcze przez kilka minut mieszając i uważając, by nie wykipiało. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Przygotować karmel wsypując na patelnię cukier i kilka kropel wody, zagotować nie mieszając. Zmniejszyć ogień, od czasu do czasu poruszać patelnią w jedną i drugą stronę, podgrzewać dopóki nie zrobi się jasnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia.
Przestudzone mleko wlać do masy jajecznej, dobrze wymieszać.
Karmel wlać do żaroodpornego naczynia, następnie przełożyć masę i piec w kąpieli wodnej przez 45 min. w temperaturze 150-180°C. Aby sprawdzić, czy flan się upiekł, należy zanurzyć w masę nóż - jeżeli po wyjęciu pozostanie suchy, deser jest gotowy. Flan podawać schłodzony.
Wskazówki i uwagi:
Aby uzyskać czekoladową wersję flanu, należy dosypać startej, najlepiej ciemnej czekolady do masy tuż przed wlaniem jej do żaroodpornego naczynia i zrezygnować z karmelu.
Twoje zapiski: