puszka.pl - pysznie!

sernik miękki i puszysty


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

Skladniki na ciasto kruche:
- 20 dkg maki
- 8 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/4 kostki masla

Skladniki na mase serowa:
- 1 kg sera (3 x zmielony)
- 20 dkg cukru pudru (lub bardzo drobnego cukru - sa takie juz w marketach
specjalne do ciast)
- 5 zoltek
- 3 lyzki oleju
- 3 lyzki gestej smietany
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
2 budynie smietankowe lub waniliowe
2 szklanki mleka

5 bialek
3 lyzeczki cukru pudru
wiorki kokosowe

Przygotowanie:

ciasto kruche:
Zagniesc ciasto, wylozyc nim blache z wysokimi brzegami, posmarowana margaryna i obsypana bulka tarta. Wstawic do nagrzanego piekarnika i lekko podpiec.

Utrzec mase serową. Do masy dodac:
2 budynie smietankowe lub waniliowe rozpuszczone w 2 szklankach mleka. Rozmieszac z serem, nie przejmowac sie konsystencja zupki :-). Wlac na podpieczony spod ciastai piec ok. 50 minut.

Z bialek (5) ubic piane z 3 lyzeczkami cukru pudru. Po upieczeniu sera wylac bialka na sernik i posypac garscia wiorkow kokosowych. Piec az do zarumienienia sie wiorkow.
Jesc po calkowitym wystygnieciu.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Apr 29, 2003
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłał(a): "Betty" nolti@op.pl

Twoje zapiski: