puszka.pl - pysznie!

Zupa pomidorowo-jarzynowa z soczewicą i pęczakiem

Ostro!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

3 średnie łodygi selera naciowego
3 średniej wielkości marchewki
1 średnia cebula posiekana
2 łyżki oliwy do smażenia
850 ml bulionu warzywnego
puszka pomidorów
łyżeczka przecieru pomidorowego
60 g pęczaku
60 g soczewicy (obojętnie jakiej)
sól
pieprz
majeranek
tymianek
posiekana natka pietruszki do posypania
kilka kropel sosu tabasco

Przygotowanie:

Marchew pokroić na grubsze kawałki, selera w plasterki, cebulę posiekać.

Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać marchew, seler, bulion, pomidory, przecier, pęczak, opłukaną soczewicę, przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. godziny, aż warzywa będą miękkie.

Dodać sosu tabasco do smaku. Podawać z natką pietruszki i chrupiącym pieczywem.

Wskazówki i uwagi:

To chyba porcja dla dwóch osob (w książce były nawet 4!), ale ja zjadam ją sama w dwa dni :)
Nadesłał(a) ~madziara, dnia: Apr 27, 2003
Źródło/autor przepisu: zmodyfikowany przepis na zupę z kurczaka z jakiejś książki :)

Twoje zapiski: