sos na podstawie tofu i pestek slonecznika
gzy: Podawaj najlepiej ze spagetti razowym. A jak Ci zostanie tego sosa, to smaruj go na zimno na pieczywo, bo stanie się pastą.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1) tofu 150 gram
2) pestek słonecznika wyłuskanych minimum 150 gram
3) oliwy ze trzy łychy albo bardziej
4) przyprawy: indyjską Ducrosa* (wiem, że raczej szlachetniej samemu mieszać mieszanki, ale...) i wielką garść suszonego kopru, sól, pieprz czarny, czarna gorczyca
5) sok z całej cytryny
6) oliwek sztuk kilka wedle uznania
7) jeden mały por wcześniej ugotowany
8) woda do konsystencji
Przygotowanie:
Wrzuć to całe towarzystwo do jakiegoś skutecznego mielnika. Potem do gara i doprowadź do wrzenia, lecz nie gotuj. Pozostaw do (niemal) ostygnięcia, tuż przed podaniem podgrzej lekko.
Wskazówki i uwagi:
* Skład w/w mieszanki "indyjskiej": kurkuma, kolendra, kmin, imbir, pieprz, gorczyca, cebula, ziele angielskie, kozieradka, gałka muszkatułowa, czosnek, papryka, goździki.
Twoje zapiski: