salatkaTabbouleh
Kasia (Felicja): Ja ogolnie zielonej pietruszki nigdy nie lubilam, dopoki nie sprobowalam tej salatki! Jest wspaniala, mniam mniam, przepycha, i co tam jeszcze ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 filizanka bulgur (mozna zastapic kaszka kus-kus, jest troche drobniejsza)
1/2 filiznaki soku z cytryny
kilka galazek szczypiorku razem z cebulka (drobno posiekane)
3-4 wiazki zielonej pietruszki, drobno posiekanej (ok 4 filizanek)
3 swierze dojrzale pomidory, drobno pokrojone
6 lyzek oleju z oliwek
sol
Przygotowanie:
Wsypac bulgur do miski, zalac woda i pozostawic az bulgur nasiaknie woda i zmieknie (ok 30 minut). Wycisnac nadmiar wody, wsypac bulgur spowrotem do miski i wymieszac z polowa soku z cytryny, szczypiorkiem, pomidorami i pietruszka. Pozostawic na kolejne pol godziny. W miedzyczasie wymieszac pozostaly sok z cytryny, oliwe i pol lyzeczki soli. Polac tym salatke i dokladnie wymieszac.
Wskazówki i uwagi:
bulghur - kasza uzyskiwana z uprzednio parowanej, łuskanej i prażonej pszenicy, dzięki czemu nie wymaga gotowania.
Twoje zapiski: