puszka.pl - pysznie!

Baklazany kiszone faszerowane


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

proporcje na sloj 3-litrowy:
2,3 kg baklazanow
50 dag marchwi
10 dag pasternaku
10 dag korzeni pietruszki
10 dag cebuli
5-8 zabkow czosnku
5-7 dag natki pietruszki i selera (do smaku)
4 dag soli
200 ml oleju

Przygotowanie:

Baklazany umyc, obciac pozostalosc ogonka, przekroic wzdluz, zachowujac odcinek 2-3 cm od konca i gotowac w posolonej wodzie (3 dag soli na 1 l wody) przez 30-40 min.
Wyjac baklazany z garnka, odsaczyc z nich pozostala wode, nadziewac farszem, zwiazac ich galazkami selera (zanurzonymi na 10-15 min. we wrzatku) lub nitka, ukladac scisle w sloj, posypujac kazda warstwe roztartym czosnkiem, zawiazac sloik gaza.

Trzeciego dnia po rozpoczeciu fermentacji zalac zawartosc sloika przegotowanym i ostudzonym olejem oraz postawic do chlodnego pomieszczenia (w temp. 8-10 C okres przechowywania wynosi 5-6 mies.).

Farsz:
Oczyscic korzenie marchewki, pasternaku i pietruszki, umyc, pokroic na "slomke" i podsmazyc na oleju tak, aby byly lekko twarde. Cebule pokroic na plasterki i rowniez podsmazyc na oleju.
Polaczyc wszystkie skladniki, dodac pokrojona natke pietruszki i selera, wymieszac, posolic (4 dag soli na 1 kg farszu), ostudzic i nadziewac baklazany.
Nadesłał(a) pat, dnia: Apr 5, 2003
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Lilla (lcwikla@flt.krasnik.pl), przepis pochodzi ze stron w języku ukraińskim

Twoje zapiski: