puszka.pl - pysznie!

Bakłażany kiszone z dodatkiem papryki i włoszczyzny

Przepis ukraiński.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

10 kg dojrzałych, niezbyt dużych bakłażanów jednakowej wielkości
10 szt. papryki słodkiej
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 gałązek selera
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku
+ liście kapusty do wyłożenia naczynia

zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, obciąć pozostałość ogonka i blanszować je przez 5 min. we wrzątku, potem ostudzić. Każdy bakłażan przekroić wzdłuż, ale nie końca - pozostawić 2-3 cm.

Wymytą beczkę (lub inne naczynie do kiszenia) wyłożyć liśćmi kapusty, na to położyć pokrojone w zapałkę warzywa i zmielone przyprawy, ułożyć 2 rzędy bakłażanów, na to znów położyć warzywa i tak na przemian, aż do napełnienia beczki. Na wierzch położyć przyprawy.

Beczkę obwiązać płótnem, przykryć drewnianą pokrywą i obciążyć ciężarem. Zalać zalewą. Pozostawić na 1 dobę, aby bakłażany zaczęły fermentować. Następnie uzupełnić zalewę i przenieść do piwnicy - bakłażany są ukiszone po upływie 1 miesiąca.

Wskazówki i uwagi:

Można nieco urozmaicić to kiszenie układając wszystkie warzywa i przyprawy nie pomiędzy rzędami bakłażanów, ale napełniając każdy z nich farszem, a następnie obwiązując je gałązkami selera lub nitką. Beczkę należy wyłożyć liśćmi kapusty bardziej ściśle i na wierzch też położyć liście kapusty.
Nadesłał(a) pat, dnia: Apr 5, 2003
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Lilla - przepis pochodzi ze stron w języku ukraińskim

Twoje zapiski: