Kapusta z grochem i grzybkami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
500 g kwaszonej kapusty
3-4 suszone grzybki
1 szklanka grochu
1 średnia cebula
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Namoczony na noc groch ugotować w tej samej wodzie, dodając majeranek, sól i pieprz do smaku. Umyte i namoczone grzyby zagotować i odcedzić (nie wylewać wody!).
Kapustę posiekać, zalać wywarem z grzybów i ugotować. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać do kapusty.
Gdy kapusta i groch będą miękkie, połączyć, wymieszać i jeszcze chwilę razem gotować.
Wskazówki i uwagi:
Catalina (catalina@plsocseks.net): Wedlug przepisu mojej babci - [zamiast samego grochu] jest pol na pol fasolki i zoltego grochu.
Marta Trzaska (martha@mkr.net.pl): A u mnie nie robi sie z grochem, a z fasolka, perlowa.. [..] Na noc w wodzie namacza sie fasolke. Potem gotuje sie ja zeby byla miekka, ale nie robila sie ciapa.
Reszta jak w przepisie, tyle że bez grzybków, a z zasmażką.
Twoje zapiski: