puszka.pl - pysznie!

Kisiel z żurawin, rabarbaru, malin lub innych owoców


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100 g żurawin (rabarbar, maliny, porzeczki itp.)
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
ewentualnie według gustu:
- cynamon
- wanilia
- skórka z pomarańczy
- skórka z cytryny

Przygotowanie:

Żurawiny przetrzeć przez sito, odcisnąć sok. Miazgę zalać wodą w ilości 4-krotnie większej niż objętość żurawin, zagotować.

Część wywaru ostudzić i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę wywaru zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną oraz sok i doprowadzić do zagęszczenia.

Wskazówki i uwagi:

Możemy o połowę zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej, wtedy otrzymamy kisiel do picia.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-04-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podał Kamas.hw

Twoje zapiski: