Kisiel z żurawin, rabarbaru, malin lub innych owoców
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
100 g żurawin (rabarbar, maliny, porzeczki itp.)
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
ewentualnie według gustu:
- cynamon
- wanilia
- skórka z pomarańczy
- skórka z cytryny
Przygotowanie:
Żurawiny przetrzeć przez sito, odcisnąć sok. Miazgę zalać wodą w ilości 4-krotnie większej niż objętość żurawin, zagotować.
Część wywaru ostudzić i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę wywaru zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną oraz sok i doprowadzić do zagęszczenia.
Wskazówki i uwagi:
Możemy o połowę zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej, wtedy otrzymamy kisiel do picia.
Twoje zapiski: