Zupa czosnkowa hiszpańska - ze smażonym czosnkiem, słodką i ostrą papryką
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
5-6 ząbków czosnku + czosnek do natarcia grzanek
oliwa z oliwek do smażenia
slodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku (w sumie ok.1 płaskiej łyżeczki)
bulion (mniej więcej 1,5 l)
pieczywo na grzanki
Przygotowanie:
Obrany czosnek przysmażamy na oliwie do stanu zwanego zarumienieniem, po czym zrzucamy je na deskę i miażdżymy.
Na tą samą patelnię z resztą oliwy wrzucamy mieszankę łagodnej i ostrej papryki. Po kilkunastu sekundach zdejmujemy (drobiny papryki nie powinny się spalić, tzn. przybrać czarnej barwy) i wrzucamy do garnka z bulionem. Dorzucamy zmiażdżony czosnek.
No i prawie gotowe, bo jeszcze grzanki. Najlepsze z włoskiego chlebka, ew. z ciabaty. Pokroić w plastry, posmarować obustronnie oliwą i na patelnię. Po przybraniu brązowo-złocistej barwy zdjąć i nasmarować świeżym czosnkiem.
Do talerza wrzucić gotową grzankę i zalać zupą.
Twoje zapiski: