Meksykańska zupa fasolowa (frijoles charros) w wersji wegetariańskiej
		
			Dot: "Baaardzo dobre. Ja to robię wodniste jak zupę, bo tak lubimy. I skrapiam swoje zieloną cytrynką. Można jalapenos na miseczce podać, coby wszyscy sobie dozowali ostrość. Dobre do nakarmienia tłumów."
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska
		
	
		
			Składniki:
			
			
	
			fasola pinto albo czarna fasola - 2 szklanki
cebula - 3 duże szt.
4 pomidory
czosnek
ew. epazote - 1roczne zioło rosnące m.in. w południowej części Meksyku
listek laurowy
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
świeża kolendra
papryczki ostre (np. jalapenos albo serranos)
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Wrzucić fasolę do wody, zagotować, wylać wodę, i tak trzy razy. Opłukać fasolę i dolać około czterech litrów wody, dodać pół
wielkiej cebuli pokrojonej, dużo epazote (można bez, a czym zastąpić, to nie mam pojęcia) i listek laurowy.
Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę (ja dodaję bardzo dużo - dwie i pół dużej cebuli), 1 posiekany pomidor i łyżkę posiekanego czosnku i jeszcze podsmażyć. Wrzucić zawartość patelni do gara z fasolą, dodać oliwy z oliwek. Zagotować. 
Dodać sól, pieprz i 3 posiekane pomidory, pół szklanki kolendry posiekanej i ostrą papryczkę (malutko, jak ktoś nie lubi na ostro).
	 
	
	
	
		Wskazówki i uwagi:
		Ja po ugotowaniu fasoli wrzucam odrobinę do miksera, żeby zupa była gęściejsza.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: