puszka.pl - pysznie!

Spagetti ryżowe z sosem pomidorowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

spagetti ryżowe- 0,4kg
koncentrat pomidorowy 30%- 1 słoiczek (2 małe puszki)
sól,
tymianek, bazylia- po 1 łyżce
oregano, cząber- po 1 łyżeczce
papryka mielona (wg potrzeb słodka lub ostra)- 1 łyżeczka
czosnek- 2-3 duże ząbki
woda- 0,5 litra
oliwa z oliwek- 2-3 łyżki
mąka ziemniaczana- 1-2 łyżeczki do herbaty

Przygotowanie:

Ugotować spagetti zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Sos:
Do garnka z 0,5l wody dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy (oprócz czosnku) i zagotować. Garnek zestawić z ognia. W niewielkiej ilości zimnej, przegotowanej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i powoli wlać do garnka z sosem jednocześnie mieszając aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać rozdrobniony w wyciskarce albo drobno posiekany czosnek. Na koniec dodać oliwę. Dosolić do smaku.
Po rozłożeniu na talerze ugotowanego spagetti polać sos.
Nadesłał(a) ankar, dnia: Apr 3, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: