puszka.pl - pysznie!

Chleb z rodzynkami, orzechami włoskimi i ziarnami kolendry

Adiola: "Pyszny jak nie wiem co. [..] Kiedyś w przypływie desperacji (brak świeżego chleba w sklepie) upiekłam ten chleb ze zwykłej pszennej mąki, bez rodzynek i kolendry i wyszedł elegancko :-))))"


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

/na jeden chleb ok. 800 gramów/
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
40 g drożdży (lub paczka suchych)
1 łyżeczka cukru [lub słodu]
175 ml mleka [zwykłego lub roślinnego]
175 ml wody
1 łyżeczka ziaren kolendry
50 g rodzynek
100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

1a. Jeśli używamy świeżych drożdży, to należy wsypać do miski 1/3 mąki i sól, zrobić dołek, wsypać do niego rozkruszone drożdże i cukier, wlać letnie mleko, wodę i zarobić. Przykryć folią i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę zagnieść z rozczynem, posypać mąką i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

1b. Jeśli używamy suchych drożdży, to należy wymieszać je z mąką, solą i cukrem, dolać wodę i mleko i wyrobić (mikser!!!). Następnie wyrobić porządnie łapką, posypać mąką i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

2. Wyjąć ciasto na posypany mąką stół lub stolnicę (kto co ma :-))))) ), zagniatać dodając połamane orzechy, sparzone i osączone rodzynki oraz kolendrę (ziarenka!).

3. Uformować okrągły bochenek i delikatnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką.

4. Piec w nagrzanym piekarniku:
- elektryczny - na 2 poziomie od dołu, w temp. 200°C, 50-60 minut;
- gazowy - 3 poziom, 200°C, 50 minut.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-04-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Adiola (przepis pochodzi z jakiejś kucharskiej gazety)

Twoje zapiski: