puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka "gołąbek"

Marta: "To moja własna wariacja na temat faszerowanych greckich liści winogron. [...] Aromat i smak jest naprawdę doskonały. Polecam. Bardzo pachnie Grecją, chociaż to polska kapusta.
Potrawę nazwałam zapiekanka 'gołąbek', ponieważ 'faszerowane liście winogron' to gołąbki właśnie - tyle że w Polsce używa się do tego liści kapusty, a w innych krajach (np.Grecja, Rumunia) liści winogron."



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

liście młodej kapusty lub odpowiednio przygotowane liście winogron (można kupić w niektórych delikatesach)

farsz:
ryż
2-3 pomidory
pół filiżanki oliwy extra vergine
sok z 1 cytryny
koperek lub inne zioła jak bazylia - dużo
ew. czosnek
sól
pieprz

Przygotowanie:

Wymieszać ugotowany ryż, posiekane w kostkę pomidory bez skóry, oliwę, sok z cytryny, koperek/zioła, czosnek (niekoniecznie), sól i pieprz.

Ja, z braku odpowiednio spreparowanych liści winogron, przekładam tym farszem w brytfance (lekko natartej oliwą) liście młodej kapusty (te najbardziej zielone) i zapiekam ok 30-40 minut w temp. 180°C.
Nadesłał(a) admin, dnia: Mar 12, 2003
Źródło/autor przepisu: przepis nadesłała Marta

Twoje zapiski: