puszka.pl - pysznie!

Kartofel zalat cateriny

No comments. Jeść! Na przystawkę, na obiad, na śniadanie (to drugie...), na pikniq, na grylu, na innym barbecue, no gdzie się da.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

kilka ziemniaków
ew. mleko do ich gotowania
por albo cebula (dobrze wychodzi z czerwoną)
jabłko
parę ogórków kiszonych
siemię lniane
fura zieleniny (szczypiorek, koperek, pietrucha)
kiełki (jakiekolwiek, ale soczewica z rzodkiewką chyba najlepsze)
rodzynki, niesiarkowane oczywiście

sos jogurtowo-czosnkowy:
jogurt
czosnek
sok z cytryny
opcjonalnie: musztarda albo wręcz majonez (w wersji lakto-ovo)
sól
pieprz

W sezonie można jabłko i ogóry zastąpić rzodkiewką albo zrobić i z tym i z tym (odważycie się?), no i trochę soku z cytryny.

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i obrać. Wiem, że powinno się gotować w mundurkach, ale w ziemniaki często wrasta perz i wygląda to niejadalnie, a wręcz obrzydliwie. Tak więc - dla komfortu psychicznego - ugotować, ale nie na papkę, chyba że ktoś chce poczęstować tym dziadka z góra 3ma zębami... Do gotowania można dodać trochę mleka (dla ładnego koloru) lub cebuli (dla smaku). Zostawić do chłodzenia.

Jak się ziemniaki gotują albo chłodzą obrać jabłko albo tylko wymyć i wykroić pestki. Pokroić w kostkę. To samo z ogórkami, tylko nie obierać. Posiekać zieleninę i cebulę/pora. Uprażyć siemię.

Zrobić sos - wymieszać jogurt z posiekanym albo zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny, musztardą/majonezem, solą i pieprzem.

Pyry pokroić w plastry, wymieszać z pozostałymi składnikami (tak, rodzynki i kiełki też). Doprawić, zostawić, żeby się przegryzło.

Wskazówki i uwagi:

Jeszcze wam mało?!
Nadesłał(a) qrczaque, dnia: 2003-03-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Pewnie sporo ludzi tak robi sałatkę. Znalazłam w jakiejś "Qchni bez mięsa" czy czymś w tym rodzaju. A rodzynki, kiełki, siemię i rzodkiewki dodałam sama.

Twoje zapiski: