puszka.pl - pysznie!

Fasola po serbsku - pieczona z cebulą i papryką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

300 g fasoli Jaś
1 kg cebuli
3 czerwone papryki
olej/ oliwa do smażenia
sól
pieprz
papryka ostra
liście laurowe

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć przez noc, ugotować do miękkości (nie wylewać wody!).

Cebulę posiekać drobno, podsmażyć na złoto na oleju. Dodać sól, pieprz, paprykę i liście laurowe. W brytfance układać warstwami cebulę i fasolę (ostatnią warstwą ma być fasola). Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski paprykę. Wywarem, w którym gotowała się fasola zalać brytfankę, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C). Nie przykrywać brytfanki - wywar ma odparować. Kiedy wywar całkowicie odparuje, danie jest gotowe :-)
Nadesłał(a) Tinue, dnia: 2003-03-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Gotuj z Zepterem"

Twoje zapiski: