Ziemniaki w mundurkach zapiekane w sosie czosnkowym
Choć za pierwszym razem był to eksperyment, to jednak wyszło świetnie i od tej pory korzystam z tego przepisu... Sam smak oraz zapach owego sosu powinien zachwycać i kusić aromatem po całym mieszkaniu... Noooo chyba, że ktoś nie znosi czosnku... Wtedy to już zupełnie inna historia ;)))
3 małe (bądź średnie) ziemniaki
kilka ząbków czosnku
koperek
cynamon (niekonieczny, aczkolwiek...)
zioła różne (wg tego co kto lubi ;))
jakiś olej (np. słonecznikowy, etc...)
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć i wrzucić do garnka z wodą. Gotować około 15-20 min.
W tym czasie zrobić sos. Do naczynia żaroodpornego wlać olej. Rozetrzeć czosnek i wrzucić. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać...
Ziemniaki odcedzić, każdy przekroić na połowę. Ułożyć w sosie. Przykryć naczynie i piec w temp. 160-200°C przez około 15-20 min.
Po upływie tego czasu wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika. Chwilę odczekać. Nakładać na talerz polewając sosem (tym w którym oczywiście to się piekło ;)). Posypać koperkiem. Można podawać z surówką... SMACZNEGO!!!!
Wskazówki i uwagi:
Wprawdzie przepis jest na posiłek dla jednej osoby, jednak oczywiście można powiększyć... ;)
Przyprawy zwykle dodaję tak, żeby mi smakowało (gustuję w większej ilości czosnku...), więc można to sobie modyfikować wg uznania ;)
Ziemniaki oczywiście niekoniecznie muszą być w mundurkach... Można zawsze obrać... ;)
Sos jest równie doskonały do pieczywa... Mniam. ;)
Nadesłał(a) MacAgga McP,
dnia: 2003-02-15 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.