puszka.pl - pysznie!

Bakłażan nadziewany ziemniakami z papryką, po hindusku

To przepis wzorowany na potrawie podawanej w pewnej hinduskiej knajpie. Nie jest to oryginalny przepis kuchni hinduskiej. Potrawa nie jest ostra, pikantna ani taka, od której trza nos w rękaw obcierać raz za razem, raczej aromatyczna.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

bakłażan
kartofle
cebula
papryka
sól
kurkuma
kumin
curry
sklarowane masło (ghee) lub oliwa/olej do smażenia

Przygotowanie:

Wnętrze bakłażana się wyciąga, kroi w kostkę - ale szybko, bo gałgan czernieje nieapetycznie. Wnętrze w tym samym czasie posolić, odwrócić do góry nogami na sitku, niech obcieknie sok.

Wracamy do zawartości bakłażana - dodać podgotowanego, pokrojonego w kostkę kartofelka oraz posiekane grubo cebulę i paprykę. To wszystko poddusić na sklaraowanym maśle (tak chyba najlepiej) lub oliwie/oleju. Wymieszać z przyprawami.

Tym nadziać bakłażany, które wypadałoby posmarować wcześniej ghee/ oliwą/ olejem i zapiec. Mnie bakłażany wyszły suche tam, gdzie tłuszcz nie dobiegł... one lubią wciągać tłuszcz... Smarując je należy więc wziąć to pod uwagę.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-02-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Krysia Thompson

Twoje zapiski: