puszka.pl - pysznie!

Soczewica z pieczarkami, marchewką i selerem naciowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

zielona soczewica - 1 szkl.
marchew - 2-3 szt.
seler naciowy - pół średniego
cebula - 1 szt, spora
ząbek czosnku
olej do smażenia - ok. 1 łyżka
pieczarki - 20 dag
sól
pieprz
sos worchestershire (uwaga! może nie być wege!), ew. można zastąpić sosem sojowym
zioła prowansalskie lub tymianek

Przygotowanie:

Szklankę soczewicy zielonej namaczam przez parę godzin. Odcedzam.
Nastawiam gar wody lekko osolonej. Jak się zagotuje, wrzucam pokrojoną w talarki marchewkę (2-3 sztuki) i seler naciowy (1/2 średniego). Jak są już miękkawe, dorzucam soczewicę. Gotuję jakieś 10 minut, aż będzie całkiem miękka. Całość odcedzam na sitku.

Teraz łapię sporą cebulę, ząbek czosnku, siekam, smażę na łyżce oleju. Dorzucam drobnych pieczarek ze 20 dag (obranych, pokrojonych w ćwiartki). Smażę, aż będą złotawe.

Dorzucam soczewicę z selerem i marchewką, doprawiam solą, pieprzem, sosem worchestershire i ziołami. Podsmażam wszystko razem, aż się zagrzeje i podaję z sałatką z pomidorów i cebulki.
Nadesłał(a) pat, dnia: Feb 8, 2003
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Kamila Slawinska

Twoje zapiski: