puszka.pl - pysznie!

Samosy - pierożki hinduskie nadziewane groszkiem zielonym i ziemniakami

Kasienia: "Znakomite na każde przyjecie! Jedynym minusem jest fakt, że po turmeriku ciężko jest domyć ręce :("


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

farsz:
torebka mrożonego groszku
6 ugotowanych ziemniaków (w łupinach)
sól
pieprz
papryka ostra
garam masala
turmerik (kurkuma)
olej do smażenia

ciasto:
mąka
ciepła woda
sól

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki należy pokroić w drobniutką kosteczkę. Rozgrzać niewielką ilość oliwy na patelni i wymieszać na niej wszystkie składniki (tzn. ziemniaczki, groszek i przyprawy). Chwilę podsmażać. Farsz powinien być b. ostry!

Wyrabiam ciasto jak na normalne pierogi - zobacz przepis, nakładam na nie farsz i SMAŻĘ na głębokim tłuszczu, aby pierożki były rumiane.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-02-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Kasienia

Twoje zapiski: