Pieczonka to danie robione na ognisku - ogromna roznorodność warzyw i przypraw w otulających liściach kapusty.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 8 osób
kilogram ziemniaków
5 cebul średniej wielkości
3 papryki dowolnego koloru
pól kilograma kiszonej kapusty
pół kilograma dowolnych, oczyszczonych grzybów
pól szklanki oliwy
sól
pieprz
kminek
czerwona słodka i ostra papryk w proszku
kilka dużych liści kapusty
szklanka wody lub bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieram i kroję na dowolnej wielkości kawałki - ale niezbyt małe.
Wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków, podsmażam przez kilka minut na silnie rozgrzanej oliwie - dzięki temu będą miały bardziej wyrazisty smak.
Liśćmi kapusty wykładam, uprzednio szczodrze nasmarowany wewnątrz oliwą, garnek i na nich układam warstwami warzywa, posypując każdą warstwę raczej dużą ilością przypraw. Całość zalewam bulionem lub wodą
Na górę kładę kilka liści kapusty, przykrywam gar i stawiam go na trójnogu lub płytko wkopuję w żar. Przez cały czas pieczenia garnek powinien być dokładnie przykryty.