Pomidorowa impresja na temat kalafiora (kalafior w sosie pomidorowym)
Oto sposób by raczej mało zdecydowanemu kalafiorowi zadać szyku! A jak? A tak!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
kilogram pomidorów
średniej wielkości kalafior
dwie średniej wielkości cebule
kilka ząbków czosnku
kilka łyżek oliwy
sól
pieprz
garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Kalafiora pięknego, białego dzielę na niezbyt małe kawałki, myję dokładnie i gotuję przez kilka chwil w dużej ilości wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. W zasadzie to nawet blanszuję - powinien być twardy i tylko lekko podgotowany. Odcedzam i pozwalam, by woda z niego dokładnie odciekła.
Cebule obieram i kroję na drobniuśką kosteczkę. Czosnek zaś obrany kroję w cieniutkie plasterki.
Pomidory obieram, kroję na ćwiartki, usuwam sok i nasiona ze środka.
Teraz łapię wielką patelnię, nalewam do niej kilka łyżek oliwy, rozgrzewam ją i wrzucam cebulę. Smażę do zeszklenia, cały czas intensywnie mieszając. Kiedy cebula szklista i miękka, dodaję czosnek i pomidory. Zmniejszam ogień i gotuję warzywa jakieś 20 minut, tak by powstała z niej jednolita masa. Do tej masy wrzucam kawałki kalafiora, potrawę doprawiam solą i pieprzem. Jeśli zbyt kwaśna, dodaję odrobinę cukru.
Potrawa z kalafiorem w środku powinna się jeszcze pogotować około 5 minut - tak by kalafior był cały czas twardawy.
Kiedy potrawa już na stole, posypuję ją obficie liśćmi bazylii.