puszka.pl - pysznie!

Pieczarki w sosie własnym, na maśle

Jest to bardzo prosty przepis na danie nie skomplikowane, a dobre :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

1/2 kg pieczarek
1 naprawdę duża cebula
1/2 kostki masła
100 ml wody
sól
pieprz

Przygotowanie:

Obrać pieczarki ze skórki i pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w kostkę średniej wielkości.

Masełko rozpuścić na patelni, wrzucić cebulę i poczekać aż się "zeszkli". Wówczas dodać pieczarki, wodę, posolić i popieprzyć według uznania. Całość dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i dusić ok. 10 minut. Na końcu dusić bez pokrywki ok. 5 minut.

Wskazówki i uwagi:

Sugestia podawania: rewelacyjnie smakują z ryżem ciemnym, aczkolwiek można podać też je z kaszą lub ziemniaczkami lub nawet jako przystawkę, mniam mniam.
Nadesłał(a) ~Ewa, dnia: Jan 30, 2003
Źródło/autor przepisu: moja mama

Twoje zapiski: