puszka.pl - pysznie!

Gruszki w syropie waniliowo-imbirowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

gruszki, ananas lub białe brzoskwinie
400 g korzeni imbiru
400 g cukru
laska cynamonowa
laska świeżej wanilii

Przygotowanie:

Do salaterki włóż imbir pokrojony w kostki, zalej zimną wodą i pozostaw do maceracji przez dobę.

Pokrój bardzo drobno kostki imbiru i zmiksuj je. Włóż do rondelka, zalej litrem wody, dodaj cukier, laskę cynamonową i laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na pół. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na małym ogniu przez godzinę.

Następnie starannie przefiltruj syrop przez czystą ściereczkę. Obierz gruszki i włóż do ledwo gotującego się syropu.

Wskazówki i uwagi:

Gruszki możesz zastąpić ananasem albo białymi brzoskwiniami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-02-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 12/2002

Twoje zapiski: