puszka.pl - pysznie!

Zupa z soczewicy, od Turka (z miętą)

Kikuś: "Podaje się z cytrynką i grzanką z pieczywa pszennego.
Zajebiste. Cały przepis jest bardzo podobny do hinduskiego przepisu na Dal."



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

soczewica czerwona - 1/2 kg
olej z pestek winogron (lub inny)
koncentrat pomidorowy - ok. 1/2 słoiczka
odrobinę mięty świeżej
ok. 1l wody lub bulionu warzywnego
opcjonalnie: rosołek warzywny (kostka lub w proszku)

Przygotowanie:

Soczewica czerwona - zawsze biorę opakowanie 1/2 kg. Prażę ją na rozgrzanym oleju z pestek winogron (może być inny), krótko. Potem zalewam to wrzątkiem (trzeba dać tak z 1 litr) i rozgotowuję tą soczewicę na papkę (bo tak lubię).
Do tego trzeba dodać trochę koncentratu pomidorowego (do smaku, ok. 1/2 słoiczka), odrobinę mięty (takiej specjalnej - kupowanej u Turków), można wrzucić rosołek warzywny.
I to koniec całej zupy.
Nadesłał(a) pat, dnia: Feb 3, 2003
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podał "Kikuś"

Twoje zapiski: