puszka.pl - pysznie!

Zupa z soczewicy z pomidorami i koperkiem, doprawiona gałką muszkatołową


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

szklanka soczewicy
cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek (do smażenia)
5 pomidorów lub mała puszka pomidorów w zalewie

2,5 l wody
pęczek posiekanego koperku
oregano
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Przygotowanie:

W garnku (lub sporej patelni) rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy namoczone wcześniej ziarna soczewicy, czosnek i smażymy ok. 5 minut, ciągle mieszając.

Pomidory obrane ze skórki kroimy na cząstki i przez chwilę dusimy. Zalewamy wodą, dodajemy resztę składników (łącznie z koperkiem). Nie gotujemy zupy długo, ziarenka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Nadesłał(a) Renata, dnia: 2000-08-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: