puszka.pl - pysznie!

Czarna fasolka po kubańsku


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 puszki czarnej fasolki (ok. 40 dkg każda)
2 łyżki tłuszczu (do smażenia)
1 średnia cebula
1 średnia zielona papryka
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki zmielonego cuminu
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalna)
1/2 łyżki sosu Worcestershire (oczywiście opcjonalnie)

Przygotowanie:

Drobno posiekać cebulę, paprykę i czosnek. Usmażyć na tłuszczu w garnku aż warzywa będą miękkie. Dodać fasolkę z całą zawartością puszki, na początku będzie dosyć gęste, ale nie dodawać żadnych dodatkowych płynów. Dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 min. Na końcu dodać sok z cytryny. Podawać z ryżem.

Wskazówki i uwagi:

UWAGA! Sos Worcestershire może nie być wegetariański!

EsatreS: Czasami jeszcze dodaję kostkę rosołową, co do sosu W., to niestety mój nawyk :)
Nadesłał(a) pat, dnia: Jan 19, 2003
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podał(a) EsatreS@netscape.net (EsatreS)

Twoje zapiski: