puszka.pl - pysznie!

Ciasto pszenne przekładane świeżymi owocami (np. śliwkami)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

śliwki lub inne owoce sezonowe
1/2 kg mąki pszennej razowej (typ 2000) lub graham (typ 1850)
1/2 szkl. oliwy/ oleju
1/2 szkl. wody
1 łyżka słodu (lub miodu lub ciemnego cukru)
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody

Przygotowanie:

Owoce oczyścić i pokroić na kawałki. Mąkę wymieszać z tłuszczem, wodą, słodem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 kawałki i rozwałkować.

Blachę posmarować oliwą. Na pierwszą warstwę ciasta położyć owoce i przykryć drugim kawałkiem. Piec 30-40 min. w temp. 200-220 stopni C.
Nadesłał(a) pat, dnia: Jan 11, 2003
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu z torebki mąki razowej

Twoje zapiski: