1 duża surowa papryka (lub 2 małe)
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler albo pół dużego
3 kwiatki kalafiora
1 cebula
4 ząbki czosnku
kawałek pora
jarzynka
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
sól
pół łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki octu lub soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa (oprócz jednego ząbka czosnku) obrać i ugotować z jarzynką. Cebulę do gotowania ponacinać, a czosnek pokroić w plasterki!
Gdy warzywa są już ugotowane (ok. 20 minut) zdjąć z papryki skórkę [*] i pokroić drobno paprykę, marchewkę, pietruszkę i selera, a cebulę i pora wyjąć i użyć do jakiejś innej potrawy.
Na koniec dodać przyprawy (łącznie z octem) i bardzo drobniutko posiekany ostatni ząbek czosnku. Zagotować.
Wskazówki i uwagi:
[*] Żeby łatwo obrać paprykę trzeba kupić ją jak najbardziej świeżą (twardą) i po wyłowieniu z zupy zdejmować skórkę od razu (kiedy papryka jest jeszcze gorąca) - wsunąć nóż pod skórkę i ciągnąć, ale najlepiej tępą stroną noża.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek,
dnia: 2000-06-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.