puszka.pl - pysznie!

Brokuł dla Wojtka (z ryżem i czarną gorczycą)

Jest pyszny, aromatyczny i atrakcyjnie wygląda.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1/2 kg ryżu (w przybliżeniu 2 szkl.)
1 brokuł lub odpowiednia ilość mrożonego
2 łyżki czarnej gorczycy
olej do smażenia
sól
ew. oliwa z oliwek/olej (może być zimnotłoczony)

Przygotowanie:

1. Ryż przesmażyć na odrobinie oleju, aż się zeszkli. Wrzucić do małej ilości osolonej wody (tak, aby woda odparowała w czasie gotowania), zamieszać i ugotować. Nie należy go już później mieszać, bo się przypali.
2. Brokuły umyć i podzielić na małe różyczki.
3. Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić gorczycę. Przykryć (będzie strzelać!), trzymać tak chwilę co jakiś czas potrząsając patelnią żeby przemieszać nasionka. Po chwili gorczyca zacznie aromatycznie pachnieć.
4. Brokuły wrzucić do gorczycy i poddusić pod przykryciem kilka minut, aż będą miękkie. W razie potrzeby, jeśli olej rozgrzał się za bardzo, można dodać odrobinę wody.
5. Wszystko zmieszać.
6. Jeśli ryż jest suchy, można dodać trochę oliwy z oliwek lub neutralnego w smaku oleju.

Wskazówki i uwagi:

* Czarnej gorczycy nie należy zastępować białą - jest bez porównania mniej aromatyczna. Wiem, że jak się nie ma co się lubi... ale naprawdę nie warto.
* Do białego ryżu można dodać trochę czarnego.
* Brokuły najlepsze i najzdrowsze są zanim zakwitną, dlatego należy wybierać te twarde i jasnozielone.
Nadesłał(a) Kinga, dnia: 2000-08-14 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: