puszka.pl - pysznie!

Sałatka z pomidora i ogórka z włoskim serem ricotta lub grecką fetą


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

pomidor
ogórek świeży (mniej więcej tyle samo, ile pomidora)
sól
pieprz
olej z orzechów laskowych (lub ew. oliwa z oliwek)
ew. kawałek cebuli
ew. czosnek
wersja włoska:
- serek ricotta
- bazylia
wersja grecka:
- feta
- natka pietruszki

Przygotowanie:

Pomidor i ogórek pokroić w niezbyt dużą kostkę, posolić, popieprzyć, wymieszać dokładnie. Serek ricotta nakładać łyżeczką na wymieszane warzywa - będzie miał nieregularne kształty. Polać olejem z orzeszków (lub oliwą), posypać bazylią. Nakładać na kanapki lub jeść z miseczki.

Do tej sałatki można także dodać drobno pokrojoną cebulkę, wyciśnięty czosnek, a serek ricotta można zastąpić fetą (wtedy zamiast bazylii, lepiej użyć pietruszki). Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Serek ricotta to serek robiony zazwyczaj z mleka koziego. Ma bardzo specyficzny smak i gładką konsystencję.
Nadesłał(a) ~Ewa, dnia: 2003-01-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: