Jest to przepis angielski, choć chlebek ciabatta mnie osobiście bardziej kojarzy się z kuchnią włoską... :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
1-2 pomidory
gęsty sok pomidorowy
4-5 ząbków czosnku
kilka listków bazylii
chlebek ciabatta (może być także biały miękki)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Ząbki czosnku pokroić drobno wraz z listkami bazylii. Wymieszać wszystko i odstawić na chwilę.
Ciabattę obrać ze skórki i wyłożyć nim wysokie, ale niezbyt szerokie naczynie. Chleb najpierw trzeba namoczyć w gęstym soku pomidorowym. Do środka włożyć pomidory z pozostałymi składnikami, mocno przydusić talerzykiem i jakąś puszką lub ciężarkiem.
Wstawić do lodówki i wyjąć po 12 godzinach.
Nadesłał(a) ~Ewa,
dnia: 2003-01-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis od mamy