puszka.pl - pysznie!

Pudding pomidorowy na zimno

Jest to przepis angielski, choć chlebek ciabatta mnie osobiście bardziej kojarzy się z kuchnią włoską... :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1-2 pomidory
gęsty sok pomidorowy
4-5 ząbków czosnku
kilka listków bazylii
chlebek ciabatta (może być także biały miękki)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Ząbki czosnku pokroić drobno wraz z listkami bazylii. Wymieszać wszystko i odstawić na chwilę.

Ciabattę obrać ze skórki i wyłożyć nim wysokie, ale niezbyt szerokie naczynie. Chleb najpierw trzeba namoczyć w gęstym soku pomidorowym. Do środka włożyć pomidory z pozostałymi składnikami, mocno przydusić talerzykiem i jakąś puszką lub ciężarkiem.
Wstawić do lodówki i wyjąć po 12 godzinach.
Nadesłał(a) ~Ewa, dnia: Jan 4, 2003
Źródło/autor przepisu: przepis od mamy

Twoje zapiski: