puszka.pl - pysznie!

Grillowane/ smażone szparagi

Szparagi są bardzo dobre. Występują w dwóch wariantach: białe i zielone. Najlepiej jest wybierać młode, proste pędy o zwartym wierzchołku. Szparagi zielone są bardziej delikatne niż białe.
A najlepsze są proste przepisy na ich przygotowanie.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 kg zielonych szparagów (miękkich, młodych)
3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:

Obcinamy końce szparagów. Myjemy, suszymy (np. na ręczniku papierowym). Rozgrzewamy oliwę na patelni, kładziemy szparagi i grillujemy je ok. 5 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy natychmiast po grillowaniu.
Nadesłał(a) ~Ewa, dnia: Jan 5, 2003
Źródło/autor przepisu: podpatrzone u znajomych

Twoje zapiski: