puszka.pl - pysznie!

Zupa "babska" (porowo-ziemniaczana)

Jest to potrawa kuchni francuskiej, ponoć niskokaloryczna, dlatego "babska". Polecam zdecydowanie na chłodne dni. Zupa jest pyszna!


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

3-4 pory
25-35 dag ziemniaków
3-4 łyżki masła
szklanka mleka (ja daję dwie, może być sojowe)
gałka muszkatołowa
pieprz biały
sól

Przygotowanie:

Pora i ziemniaki pokroić w talarki.

Na rozgrzane masło wrzucić pora, dusić 2-3 minuty. Dodać odrobinę wody i dusić dalsze 2-3 minuty. Dodać mleko, litr wody i ziemniaki, doprowadzić do stanu wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.

W trakcie gotowania przyprawić gałką muszkatołową (nie za dużo), pieprzem białym i solą (sporo).
Nadesłał(a) EwaH, dnia: Jan 3, 2003
Źródło/autor przepisu: R. Makłowicz - z jego programu telewizyjnego

Twoje zapiski: