puszka.pl - pysznie!

Sałatka z awokado, ryżu dzikiego, pestek i tofu-fety

Pyszna, wykwintna w smaku sałatka. Pasuje na przyjęcia, kolacje. Urozmaica dietę malucha i dorosłego.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

250 g ryżu dzikiego&parboiled
ew. curry lub kurkuma do jego zabarwienia
2 dojrzałe awokado
1 op. tofu-fety
1 mała cebulka lub dymka
w sezonie - czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
garść pestek dyni
garść słonecznika
garść sezamu, najlepiej niełuszczonego
pęczek natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego
sól
olej sojowy zimnotłoczony (lub inny)
papryka ostra
pieprz
zioła

Przygotowanie:

Ryż ugotować - można zabarwić go na żółto gotując z curry lub kurkumą. Wystudzić porządnie.

Awokado, tofu-fetę, cebulkę i ew. paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć, natkę posiekać, czosnek przecisnąć. Wszystkie składniki wymieszać razem, przyprawić olejem, czosnkiem i pozostałymi przyprawami.

Wskazówki i uwagi:

Sałatka zawiera pestki, więc dziecko musi już dobrze gryźć. Można pestki namoczyć około 2 godzin, będą miękkie i dziecko sobie z nimi poradzi.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: Jan 3, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: